zola-1

Foredrag om den franske forfatter Emile Zola og hans bøger - krydret med franske folkesange

Emile Zola (1840-1902) er en stor, berømt, fransk forfatter, der skriver i samme stil som vores egen Martin Andersen Nexø, Henrik Pontoppidan og Jeppe Aakjær.

Emile Zola er af italiensk oprindelse. Hans far, der hed Francesco Zola, kom fra Venedig og flyttede først til Frankrig i en moden alder. Her giftede han sig med den 19-årige Emilie Aubert. Parret fik kun en søn, Emile. Familien boede i Provence, indtil faren døde. Herefter flyttede Emile med sin mor og mormor til Paris.

zola-2

Moren insisterede på, at Emile skulle være matematisk student, så han kunne blive civilingeniør, som faren havde været. De naturvidenskabelige fag lå dog ikke for Emile, som dumpede to år i træk til studentereksamen. Efter andet forsøg besluttede han sig for at forlade skoleverdenen for at prøve lykken som forfatter. I starten hutlede han sig igennem tilværelsen på et eksistensminimum.

Efter at have udgivet nogle noveller slår han igennem med Thérèse Raquin, en krimi, hvori Emile Zola beskriver et mord, der begås af to forelskede, der slår kvindens ægtemand ihjel. Romanen fik stor succes og blev senere opført som teaterstykke.

zola-3

Emile Zola fandt stor støtte og opbakning hos sin kone, Alexandrine, som han havde truffet i et atelier, hvor hun stod model for nogle berømte malere. Alexandrine var kvinden bag den forfatter, der udviklede sine store teorier om litteraturens nødvendige udvikling. Efter udgivelsen af krimien om den utro kvinde beslutter Emile Zola sig for at skrive en stor romanserie, der skulle beskrive en hel slægts historie og udvikling.

Da Zola er kommet op i årene, forelsker han sig i familiens tjenestepige, som han fik 2 børn med.

zola-4Fru Zola zola-5Emile Zola med sin elskerinde, Jeanne Rozerot, og deres to børn

Det dobbeltliv, Emile Zola førte, kom til at præge hans romanfigurer, der ofte er tynget af dårlig samvittighed og skyldfølelse. Denne tendens ses fx i Mukkerten, der handler om en vaskekone i Paris. Denne roman sikrede Emile Zola en plads blandt det 19. århundredes giganter

zola-6http://www.dailymotion.com/video/xeizld_gervaise-6-6_travel

En anden roman i den store romanserie, der fik særlig stor opmærksomhed, er romanen om en strejke i en mineby i Nordfrankrig. Romanen med titlen Germinal er blevet filmatiseret, og den er blevet vist i Danmark.
https://www.youtube.com/watch?v=ffg9cYc-6U0

I løbet af foredraget fortæller jeg om de største romaner i serien og viser uddrag af filmene. Jeg fortæller også om Emile Zolas rolle i Dreyfusaffæren. En skandale, der splittede hele den franske nation. Dreyfus var blevet uskyldigt dømt for at være landsforræder. Først da Emile Zola gik ind i sagen, blev den jødiske officer frikendt og kunne slippe hjem fra Djævleøen. Emile Zola måtte selv flygte til England for at undgå at blive slået ihjel af sine politiske modstandere. I denne svære periode fandt hans to kvinder sammen.

Hør dette foredrag om Emile Zola - en litterær gigant - og få lyst til at fordybe dig i et stort forfatterskab, der er værd at læse. Du kan læse journalisten Erik Danielsens flotte biografi om Zola, hvis du vil vide mere, inden du beslutter dig for, om dette foredrag kunne være noget for dig og din forening: Emile Zola. En borgerlig rebel. Rævens sorte bibliotek. 2009

zola-7

Retur til oversigt