12/17: Foredrag om tre eventyrlige fortællinger

(Kun for folkeuniversiteter)

Pippi Langstrømpe, Pinocchio og legenden om Sankt Julian den Gæstmilde. Opdag, hvad der gemmer sig bag de kendte fortællinger. Hvem har skrevet dem? Hvad har de til fælles, og hvad kan vi lære af dem i dag? Der flettes eventyrlige sange ind i programmet - både på fransk, italiensk og dansk, og der er fællessang.

pippi-pinocchio-1

Pippi Langstrømpe

Den første bog om Pippi kom i 1945, hvor svenskerne begyndte at skifte syn på barndommen. Det var psykoanalytikerne Jung og Adler, der med deres nye teorier bevirkede, at man nu tog afstand fra den gamle opdragelsesmetode, der havde været præget af kæft, trit og retning. Pippi er stærk som en bjørn, hun har en stor fantasi og et misundelsesværdigt gåpåmod. Hun kan, hvad hun vil, og hun tør sætte sig op imod alle autoriteter. Er man Pippi, så må man, kan man, og tør man alt. Kan man gå så langt som til at opfatte Pippi som en moderne Sokrates? Hvorfor blev Pippi forbudt i Frankrig? Er Pippi stadig en rollemodel?

Hvordan fandt Astrid Lindgren egentlig på at lave historien om den sjove, stærke pige? Hvor meget er der af forfatteren selv i den frække pige med de røde fletninger?

pippi-pinocchio-2 pippi-pinocchio-3
Carlo Collodi

Pinocchio

Mange har set Disneys tegnefilm om Pinocchio, men de færreste har læst Carlo Collodis roman om den lille uartige trædukke. Historien udkom første gang i 1881 i Italien i et børnetidsskrift og blev snart en stor succes.

Den gamle Geppettos drøm er at få en søn, men da han ikke har en kone, må han nøjes med at snitte sig en dukke ud af et stykke træ. Glæden er stor, da dukken viser sig at kunne tale og bevæge sig. Den ligner en rigtig dreng, men desværre har den også sin egen vilje. Og den indser ikke selv, hvad der er godt for den. Fx gider den ikke gå i skole. Det er så som så med samvittigheden, og da den kommer i dårligt selskab i teaterverdenen, går det helt galt. Den turkise fe dukker op og lover ham, at han kan blive en rigtig dreng af kød og blod, hvis han lærer at adlyde. I mellemtiden må han finde sig i, at næsen vokser hver gang, han lyver. Pinocchio må grueligt meget igennem, men så lykkes projektet. Hans ønske går i opfyldelse.

Pinocchio indeholder nogle klassiske træk fra folkeeventyret, som jeg gør rede for i løbet af foredraget. Hvad lærer Pinocchio i løbet af sin dannelsesrejse, og hvad kan vi lære af Pinocchio i dag? Er Pinocchio en omvendt Pippi? Og kan Pinocchio bruges som rollemodel i dag?

pippi-pinocchio-4 pippi-pinocchio-5

pippi-pinocchio-6Legenden om Sankt Julian den Gæstmilde

Eventyret er skrevet i 1877 af den store franske forfatter Flaubert, der mest er kendt for sin roman om Madame Bovary. I historien om Sankt Julian får vi den rørende fortælling om en dreng, der som Pinocchio let kommer på afveje. Han har fået smag for jagt og eventyr og er blevet spået, at han en dag kommer til at slå sine forældre ihjel. For at råde bod på alle sine ugerninger og sine grusomheder skifter han livsstil og opnår til sidst tilgivelse og forløsning. Flaubert fandt inspiration til sit eventyr i en glasmosaik i katedralen i Rouen, hvor han levede som barn.

pippi-pinocchio-7 pippi-pinocchio-8

Retur til oversigt