foredrag-34 250 foredrag-35 150

14: Pastoralesymfonien og Hvis Hvedekornet ikke dør

(Kun for folkeuniversiteter)

Foredrag om den franske nobelprismodtager André Gide (1868 – 1951) og hans mest berømte værker. Til foredraget hører franske kærlighedssange og et par udvalgte fællessange på dansk.

André Gide var en af de vigtigste franske forfattere i det 20. århundrede. I dag er han desværre ved at gå lidt i glemmebogen. I 2013 udkom bogen Frihedens pris – André Gides liv og værk, hvilket måske kan skabe ny interesse for forfatterskabet i Danmark.

Med udgangspunkt i selvbiografien ”Hvis hvedekornet ikke dør” og romanen ”Pastoralesymfonien” fortæller jeg om Gides forfatterskab og hans skandaleombruste liv. Han voksede op i en puritansk protestantisk familie og levede livet igennem i et platonisk ægteskab med sin kusine. Han kæmpede for seksuel frigørelse og de homoseksuelles rettigheder. I sit privatliv havde han svært ved at finde balancen mellem fri selvudfoldelse og hensynet til andre (han bedrog sin kone med unge tiltrækkende mænd), og splittelsen mellem lyst og pligt var et iøjnefaldende tema i stort set alle hans værker.

Pastoralesymfonien udgøres af en dagbog, der tilhører en ældre præst, der er gift og har en stor børneflok. I forbindelse med et besøg hos en fattig kone i sognet opdager han en blind pige, der lever som et vildt dyr i bjergene. Han beslutter sig for at tage sig af det vildfarne får, så han kan lede hende mod frelsen. Præsten forelsker sig (ikke overraskende) i den smukke og højt begavede pige. Det gør hans søn også. De to mænd (far og søn) repræsenterer hver sin retning inden for kristendommen – sønnen fokuserer på Paulus, faren på Jesus. Gertrude må lære at vælge mellem de to, da hun får synet takket være en øjenoperation. På baggrund af en almen moralsk konflikt udspilles et sjæleligt drama, som kulminerer i en gribende tragedie.

I løbet af foredraget viser jeg et uddrag af den filmatiserede roman, og jeg drager paralleller til Mauriac (der også er nobelprismodtager) og den fransk-russiske forfatter Romain Gary (måske den største franske forfatter fra det 20. århundrede). I slutningen af foredraget diskuterer jeg romanernes hovedtemaer med deltagerne. Hvad har Gide at sige os i dag?

Retur til oversigt