foredrag-29 150

10: Advents- og julesange og gamle danske vintersange

I løbet af dette musikalske foredrag hører deltagerne lidt om både kendte og mindre kendte vinter- og julesange.

Jeg synger fx Sneen dækker mark og mose af Chr. Winther, Sneedronningen af H.C. Andersen, Jens Vejmand og Spurven sidder stum bag kvist af Jeppe Aakjær, Nordenstormen gyser om bondemandens hus af Harald Bergstedt, Lange vinter af Frank Jæger, Der er ingenting i verden så stille som sne af Helge Rode og Her vil ties, her vil bies af Brorson.

Der gemmer sig ofte en spændende historie bag de smukke danske advents- og julesalmer. Om Julen har englelyd fortæller jeg fx, at den oprindelige gamle salme var en blanding af latin og dansk. Dette blandingssprog kunne man ikke bruge i protestantisk tid, hvorfor Grundtvig fordanskede – han brugte syv år på at skrive teksten om. Glade jul er en gendigtning af Stille Nacht. Da salmen skulle uropføres, var kirkens orgel i stykker, så man valgte at synge salmen til guitarakkompagnement.

Når jeg synger O, du dejlige grønne træ, fortæller jeg om Ludolf Nielsen, der lavede melodien til den smukke tekst. Han er gået i glemmebogen i dag, til trods for at han både har skrevet symfonier, korsange, operaer, balletter og strygekvartetter. Om Barn Jesus i en krybbe lå er der at fortælle, at teksten oprindelig er et lille fragment af et større digt, H.C. Andersen skrev med henblik på at smigre Kong Frederik VI (han ville opnå at få et legat, så han kunne komme ud på en dannelsesrejse). Flere store komponister har skrevet melodier til digtet – bl.a. Robert Schumann.

Dette program indeholder også en lille buket verdslige jule- og adventssange, bl.a. Højt fra Træets grønne top, Der står et hus i nisseland, Nu er det jul igen, Velkommen grønne adventskrans, Peters jul, Sikken voldsom trængsel og alarm. Jeg synger også udvalgte julesange på latin, engelsk og fransk.

Retur til oversigt